Bai calde cu apa sulfuroasa

la cada (individual) sau la bazin (in grup)

Este procedura de bază în toate schemele de tratament. Conținutul bogat de hidrogen sulfurat este singurul compus al sulfului care se absoarbe în organism prin piele. Apa sulfuroasă are proprietatea de a vindeca foarte multe boli: reumatismale, boli ale aparatului locomotor și respirator, boli ginecologice cronice, digestive. Dar are și contraindicatii: boli acute, TBC, sarcina, epilepsie, tulburări psihice, neoplasm și sindrom hemoragic. O alternativă pe care o oferim pacienților cu probleme grave cardiovasculare, sau alte afectiuni care au contra-indicată baia sulfuroasă, este baia de plante medicinale (flori de fân, tei, mușețel, mentă) cu efect sedativ și relaxant.

Bai cu bule tip jacuzzi – membre inferioare

Este un tratament care destinde și dinamizează cu blaândețe corpul, prin jeturile și căldura apei. De asemenea, prin efectul jeturilor de apă se tratează și atenuează durerile articulare și problemele de circulație sanguină. Hidromasajul stimulează și sistemul digestiv, favorizând eliminarea sărurilor. El tratează și tulburarile gastrice, biliare și intestinale. Ajută organismul să elimine toxinele și stimulează drenajul limfatic. Hidromasajul are efect și asupra sistemului nostru nervos, reducând stresul și anxietatea, și conferind organismului forță și vitalitate.

Bai galvanice

Este procedura de hidroterapie care îmbină efectul curentului galvanic cu efectul termic al apei fiind o indicație majoră în tratarea afecțiunilor reumatismale degenerative, nevralgiilor și nevritelor, sechelelor post-traumatice, pareze și parestezii, tulburări circulatorii periferice.

Inhalatii si aerosoli cu apa sulfuroasa

Se efectueaza cu nebulizatoare tip Omron cu ultrasunete, care transformă lichidul în particule foarte fine, ușor de inhalat. La prescripția medicului, se efectuează aerosoli cu substanțe medicamentoase sau cu apă sulfuroasă. Apa sulfuroasă are cea mai completă acțiune antiinflamatoare și trofică (prin elementul sulf), acțiune plastică, de refacere a mucoaselor și acțiune antiseptică și hiposecretorie. Indicații: afecțiuni pulmonare (traheite, bronșite, astm bronșic) și afecțiuni ORL (sinuzite, rinofaringite, laringite, amigdalite).

Magnetoterapie

Este o procedură care folosește câmpuri electromagnetice generate de curenți de joasă frecvență și cu efecte benefice vizibile încă de la prima aplicare a acestora. Creșterea vascularizației locale, accelerarea consolidării fracturilor, acțiunea antialgică și efectul sedativ general sunt doar unele dintre acțiunile acestor câmpuri electomagnetice asupra organismului. Indicații: afectiuni reumatismale, sechele post-traumatice, afecțiuni neuropsihice, cardiovasculare, respiratorii, digestive, endocrine, ginecologice.

Impachetari cu parafina

Constau în aplicarea parafinei pe o anumită regiune a corpului. Este o procedură des întâlnită şi cu vechime în ceea ce priveşte procesul de recuperare medicală. Combinată cu alte proceduri (masaj, kinetoterapie, grăbeşte procesul de recuperare. Acțiunea parafinei se datorează factorului termic, ea determinând o încălzire uniformă a zonei unde este aplicată de până la 38-40°C și o creștere a circulației intensă a țesuturilor subcutanate. Parafina înmagazinează căldura și o cedează lent organismului, pe masură ce se răcește. Efectul local este cel de stimulare, urmat de un răspuns de vasodilatație periferică.

Masaj

Este executat de asistenți medicali cu specializare adecvată, în cabine individuale, respectând astfel intimitatea pacientului. Masajul poate fi prescris de medic: parțial (jumătatea superioară sau inferioară a corpului) sau general, iar efectul este antialgic (combate durerea), decontracturant (relaxant), trofic și sedativ.

Kinetoterapie

Sala de kinetoterapie este dotată cu benzi rulante, bicicleta ergonomică, aparat multifuncțional, saltele, spaliere, mingi medicinale cu diferite greutăți, bastoane, gantere. Programele de kinetoterapie se efectuează sub îndrumarea strictă a specialiștilor kinetoterapeuți, în grupe pe afecțiuni sau individual, în funcție de prescripția medicului. Programele de exerciții pot fi profilactice (pentru menținerea și întărirea stării de sănătate), terapeutice (se trateaza afectiunea diagnosticată medical) sau de recuperare cu scopul tratării deficiențelor funcționale în cazul unor boli cronice.

Electroterapie

Electroterapia se efectueaza cu: curenti diadinamici, curenti tens, curenti exponentiali, curenti interferentiali, curenti trabert, ionizari, galvanizari, laser, ultrasunet, unde scurte, diatermie.

Prin folosirea combinată a curenților electrici se obtin simultan efecte antialgice, miorelaxante, decontracturante, vasculotrofice, hiperemiante, rezorbtive. Indicații: afecțiuni reumatismale (artrite, artroze, tendinite, mialgii, redori articulare), afecțiuni neurologice (nevralgii, nevrite, pareze, parestezii), stări post-traumatice (contuzii, entorse, luxații hematoame, întinderi musculare), tulburări circulatorii periferice, afecțiuni ginecologice și gastroenterologice. Efecte: analgezic, antiinflamator, miorelaxant, fibrolitic (topirea unor aderențe), pătrunderea substanțelor medicamentoase prin tegument. Indicații: artroze, lumbago, nevralgii, mialgii, contuzii, entorse, luxații, fracturi.